English BeEdu

BeEdu
TOP 5 Motive pentru care să înveți limbi străine

TOP 5 Motive pentru care să înveți limbi străine

Raluca IGNA
Profesoară – Liceul ,,Mihai Viteazul”, Caracal, Județul Olt

Dacă îi vorbeşti unui om într-o limbă pe care o înţelege, cuvintele tale vor ajunge la mintea lui. Dacă îi vorbeşti în propria lui limbă, cuvintele ajung la inima lui.” ‒ Nelson Mandela

Avantajele învățării limbilor străine devin din ce în ce mai evidente pe măsură ce globalizarea crește și a vorbi două sau mai multe limbi străine  este poate cea mai utilă însușire  în prezent.

A studia limbi străine înseamnă să înveți  să comunici cu oameni de  altă naționalitate sau care au o cultură total diferită de a ta – o abilitate de viață foarte importantă care poate fi obținută prin interacțiunea cu oamenii. Așadar, să vedem câteva motive pentru care este important să înveți o limbă străină.

În primul rând a vorbi fluent  două sau mai multe limbi străine  extinde oportunitățile de muncă. Multe companii importante au afaceri în întreaga lume și una dintre cerințele lor este ca angajații să vorbească cel puțin două limbi străine. Capacitatea de a comunica în limba lor maternă poate fi un plus și astfel candidatul la un astfel de post devine mai apreciat de angajator. Deci, cu cât mai multe limbi străine vorbite, cu atât mai bine!

În al doilea rând învățarea unei limbi străine aduce cu sine   îmbogățirea  cunoștințelor și  lărgirea  orizonturilor de cunoastere, fără a mai menționa beneficiile dezvoltării creativității și imaginației.  

S-a demonstrat științific că o persoană bilingvă găsește mai ușor rezolvările problemelor și poate  îndeplini mai multe sarcini simultan.

În plus, călătoriile devin mai ușoare atunci când poți citi indicatoarele rutiere, de exemplu, sau pe cele din aeroport, meniul la un restaurant sau reușești să stai de vorbă cu nativii -toate acestea se transformă într-o adevărată plăcere și aduce  avantaje imense de cele mai multe ori. Vorbind limba țării pe care o vizitezi sau unde muncești sau studiezi poate duce la   formarea de prietenii frumoase, iar învățarea limbii respective  este o modalitate bună de a accelera procesul. Pe măsură ce îți poți  exprima sentimentele, speranțele sau întrebările, poți pune bazele unor  relații adevărate. 

Învățarea limbilor  străine te face să fii o persoană cu o mentalitate deschisă.  Studiul unor  culturi noi  aduce beneficiul  înțelegerii mai bune a celorlalți  și  astfel devii mai  empatic și mai tolerant. În consecință, înțelegi mai bine propria cultură și limbă întrucât poți compara și descoperi noi semnificații, devenind mai conștient de unele probleme de gramatică, vocabular sau pronunție. De asemenea, abilitățile  de citire, scriere și ascultare se îmbunătățesc.

De asemenea, s-a demonstrat că a fi bilingv îți poate proteja creierul adult împotriva îmbătrânirii, ceea ce ne dorim toți, nu-i așa?! Citirea capodoperelor în original, navigarea pe paginile web și înțelegerea informațiilor fără ajutorul unui traducător sau a unui interpret economisește timp și bani și  oferă satisfacții intelectuale uriașe.

În concluzie, întregul proces de învățare a uneia sau mai multor limbi străine te poate plasa în afara zonei de confort, dar rezultatele îți vor spori cu siguranță încrederea!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top