English BeEdu

BeEdu
Importanța învățării unei limbi străine

Importanța învățării unei limbi străine

Mădălina Gabriela BRÎNZAN
Profesoară de limba engleză, Școala Gimnazială Leleasca, jud. Olt

M-am întrebat tot timpul de ce există o multitudine de limbi pe acest pământ. Pare a fi o întrebare existențială. Nu cred că am găsit răspunsul, dar cu siguranță am înțeles valoarea lor. Dincolo de frumusețea diferitelor culturi care ne face să fim unici și dincolo de tradițiile fiecărui popor care ne îmbogățesc experiențele, comunicarea este una dintre cele mai importante piese ale acestui imens ceas în care ne învârtim cu toții și pe care îl numim viață. Aș putea spune chiar că verbul „a comunica” este sinonimul lui „a trăi”, iar această relație ar fi suficientă pentru a înțelege pe ce loc se află idiomurile în existența noastră.

Evident că, de-a lungul timpului, s-au făcut foarte multe studii care au arătat cât de multe beneficii aduce învățarea unei limbi străine, printre ele numărându-se:

  • dezvoltarea memoriei și a atenției;
  • creșterea performanței școlare;
  • dezvoltarea cognitivă și lista poate continua.

Aș vrea, însă, să mă axez pe unul pe care îl consider precum un diamant neșlefuit, care ne face miliardari în cunoștințe și emoții, și anume posibilitatea de a crea relații cu oamenii din jurul nostru. Mi se pare uimitor să poți împărtăși câte puțin din tine, dar și să câștigi câte puțin din alții. Atunci când suntem mici, universul nostru este limitat doar la membrii familiei. Atunci când creștem, acesta se lărgește și își fac apariția în viața noastră oameni noi care încep să ne influențeze, însă nu putem să spunem că avem o viziune de ansamblu asupra lumii. În mod inevitabil și oarecum firesc, îi scăpăm din vedere pe cei care nu fac parte din micul nostru univers, care nici măcar nu locuiesc pe același continent și nu cred că, făcând asta, suntem corecți cu noi înșine. Din fericire suntem liberi, ne-am câștigat acest privilegiu. De ce să nu profităm?

Să ai posibilitatea să cunoști frumusețile altei culturi, să iei contact direct cu oameni care se pot dovedi a fi o bogăție sufletească, să poți vorbi cu lejeritate într-o altă limbă despre modul tău de a trăi și despre valorile după care te ghidezi în viață este mai mult decât un beneficiu, este oportunitatea de a fi liber. Este nevoie doar de puțin efort și multă voință pentru a învăța o limbă străină care se va transforma mai târziu într-un mare as. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top