English BeEdu

BeEdu
Imperiosul folosirii limbilor străine

Imperiosul folosirii limbilor străine

Elena MEȘTEREAGĂ
Director Prof. Dr. Liceul Tehnologic Nicolaus Olahus Orăștie

Drag cititor, te invit să arunci o privire în jurul tău și vei constata cu ușurință că ești înconjurat în mare parte de cuvinte scrise în alte limbi. În contextul în care mă regăsesc eu, cel mai frecvent mă izbesc de cuvinte scrise sau rostite în limba engleză, dar și alte limbi sunt destul de prezente, chiar dacă într-o măsură mai mică.

De la reclamele scrise sau televizate, la îmbrăcămintea ce o purtăm adesea, la ambalajul numeroaselor produse alimentare și nealimentare abundă mesajele transmise în limba engleză. Uneori mesajul este transmis în cel puțin două limbi în scopul siguranței că cei ce trebuie să primească informația o și receptează. Toate aceste aspecte sunt legate de mesaje pe care țin alții să ți le transmită. Însă aceasta reprezintă doar a parte a monedei.

Reversul are de a face cu ceea ce vrei tu să transmiți și cui. Fiecare din noi lăsăm amprenta în jurul nostru prin comunicarea ce o avem cu ceilalți. Acum te voi invita să analizezi din punct de vedere matematic care ar fi șansele ca tu să influențezi înspre mai bine pe cât mai mulți oameni: limitându-te la a folosi limba ta dragă, de suflet, și să depună alții efortul de a o învăța în caz că vor să te înțeleagă sau depunând efortul de a învăța și folosi tu o limbă străină pentru ca și vorbitorii acelei limbi să beneficieze de ideile și rodul gândirii tale. Dacă facem referire la limba engleză, limbă pe care am menționat-o la începutul acestui articol, este de prisos să spun că ai șanse de a fi auzit nu doar de englezi și americani ci și de un mare procent din populația globului care, la fel ca și tine, au învățat engleza ca limbă străină sau ca a doua limbă. Așadar, impactul tău în societate se multiplică considerabil folosind șansa de a comunica într-o limbă de circulație internațională.

De asemenea, cantitatea și calitatea informației care se transmite zilnic, precum și volumul de literatură care există într-o limbă precum engleza, îți stă la dispoziție pentru a te informa și îmbogăți cultural, la un cu totul alt nivel decât limitându-te la a beneficia de traduceri. De ce ai rata o asemenea șansă?

Apoi, nu se poate vorbi despre importanța unei limbi străine fără a menționa, chiar dacă pe scurt, necesitatea nu doar de a avea în CV nivelul de utilizare al limbilor străine care să fie cât mai ridicat, ci și capacitatea de a le folosi practic la un loc de muncă. Din nou voi recurge la matematică și te voi asigura că șansele unui loc de muncă mai bine remunerat cresc odată cu calitatea ta de a mânui cel puțin o altă limbă. Societatea actuală este una în care nu doar informația ci și bunurile și serviciile circulă cu o iuțeală fără precedent, motiv care duce la imperiosul comunicării internaționale la un nivel mult mai ridicat decât era până acum câteva decenii.

Așadar, cititor drag, nu mai sta pe gânduri ci depune efortul susținut de a învăța temeinic și a folosi atâtea limbi străine cât se poate. Nu te limita pentru că șansele tale le crești!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top