English BeEdu

BeEdu
Beedu

Beneficiile învățării unei limbi străine

Beedu

Paraschiva CĂPRIȚĂ
Profesoară la Colegiul Economic Buzău

Cunoașterea unei limbi străine înseamnă, în primul rând, posibilități mult mai mari de comunicare și acces la culturi noi.

Studierea unei limbi străine iți dezvăluie cum gândesc și ce simt alte societăți, care sunt experiențele, valorile și modul în care se exprimă, te pune față în față cu o cultură, pe care, dacă o cunoști, poți vedea mult mai clar propria ta societate, plusurile și minusurile ei. Învățarea unei limbi se poate face fie prin călătorii în străinătate, fie prin participarea la cursuri de limbi străine.

În societatea actuală internetul joacî un rol extrem de important oferind posibilitatea de a participa la sesiuni de cursuri online de limbi străine.

Cunoașterea a diferite limbi străine este importantă dat fiind faptul că limbile străine sunt utilizate în toate domeniile, ele aduc oamenii aproape și leagă continente, leagă țări, leagă culturi și civilizații. Fără cunoașterea și folosirea limbilor străine nu ar exista alianțe politice, miscări diplomatice sau relații internaționale.

Învățarea unei limbi străine reprezintă o investiție în viitorul tău. Asimilarea unei limbi străine de circulație internațională, cum este limba engleză, te va ajuta să te descurci excelent într-o mulțime de țări din lumea întreagă, fapt care iți va permite să străbați globul în lung și-n lat fără probleme.

De asemenea, cunoașterea unei limbi exotice este si ea de dorit, intrucât te poate ajuta să te integrezi mai ușor și să înțelegi culturile țărilor dezvoltate (exemple în acest caz: chineza, japoneza etc.).

Surprinzător, dar adevarat: s-a demonstrat că învățarea unei limbi străine duce la îmbunătățirea cunoștințelor referitoare la limba nativă a unei persoane! Explicația? Este simplă. Procesul de învățare, studiul, te determină să iți analizezi cu atenție propria limbă, să înțelegi regulile sale pe care până atunci le percepeai ca atare.
Prin învățarea unei limbi străine, o persoană iși poate dezvolta atât creativitatea cât și viziunea de ansamblu. Răspunsurile și soluțiile sunt găsite astfel mult mai usor, oferind satisfacții sporite persoanei în cauză.

Explicația este simplă, deoarece prin cunoașterea unei limbi străine, o persoană poate să proiecteze scenariul întâmpinat și în cea de-a doua limbă cunoscută. Astfel, creierul va putea analiza și interpreta respectiva întrebare sau problemă într-un mod total diferit. Efectul acestui fenomen duce la o dezvoltare a flexibilității minții, mai ales la copii. Așa cum din punct de vedere fizic un copil este flexibil, același lucru se întâmplă și cu gândirea sa. Efortul intelectual suplimentar dezvoltă astfel anumite zone vitale ale creierului.

Prin expunerea timpurie la două sisteme lingvistice, copilul devine pregătit pentru tranzitul natural, progresiv și rapid de la o limbă la alta. In acest fel, cunoștintele și informațiile pot fi transferate între domenii. Aceasta flexibilitate mentală ii va fi utilă în viața academică, cât și în interacțiunile sociale, pentru ca după cum s-a demonstrat statistic, persoanele bilingve vor avea mai mult control asupra atenției. Rezultatul este reprezentat de dezvoltarea aptitudinii de multi- tasking prin flexibilitatea cognitivă.

Prin învățarea unei limbi străine, viziunea asupra lumii devine una de ansamblu. Explicația este simplă, deoarece un copil nu are de mic o viziune utopică asupra societății în care se află și care îi va marca existența. Deprinderea acestei viziuni este strâns corelată de cultura din care individul provine. Prin urmare, este important de menționat că prin învațarea unei limbi străine se vor înțelege parțial și valorile culturale ale acelui spatiu. Astfel, din întelegere se naște și toleranța. Legătura dintre limbi duce la contopirea culturilor, deoarece prin învățare copilul are acces direct la povestiri, sporturi, cântece și mai ales persoane față de care se va atașa.

Prin vizitarea altor culturi, efectele sunt bineînțeles mărite, pentru că el nu doar învață, ci practică și simte noi stiluri de viață, noi viziuni asupra lumii. Toleranța acestuia va crește pentru că înțelege importanța și beneficiul diversității, astfel va scădea probabilitatea respingerii sociale.

În concluzie, putem spune că beneficiile învățării unei limbi străine par evidente, iar datorită globalizării, chiar necesare. Este totuși important să înțelegem în detaliu aceste beneficii, deoarece astfel se pot include proactiv în sistemul de valori al copilului. Așa cum alimentația sănătoasa și stilul de viață activ sunt importante, la fel de importantă este și integritatea și dezvoltarea intelectuală. Un copil care are la dispoziție un vocabular îmbogățit de o limbă străină, se va putea autoregla emoțional. Câștigul pe termen lung este acela că va avea chiar o inteligență emoțională peste medie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top