English BeEdu

BeEdu
Importanța învățării limbii engleze în context educațional

Importanța învățării limbii engleze în context educațional

Vlad Florin FILIP
Student al Universității Cambridge, Facultatea de Inginerie

           Într-o societate aflată în continuu proces de globalizare, unde din ce în ce mai multe companii americane sau britanice se impun pe piața din Romania, generațiile tinere sunt într-un contact permanent cu limba engleză, fie că vorbim de prezența acesteia în sălile de clasă, fie în timpul liber prin intermediul diverselor platforme, precum “Facebook”, “Spotify”, “Netflix” etc. Un raport Eurostat arată că 83% dintre copiii de nivel primar și de gimnaziu învață ca a doua limbă limba engleză, iar procentul este și mai ridicat în cazul liceenilor și studenților. Astfel, ne putem întreba care este importanta învățării limbii engleze în context educațional și cum beneficiază tânărul școlar în urma deprinderii acesteia.

            În primul rând, învățarea unei limbi străine deschide noi oportunități de cunoaștere și dezvoltare, fie că vorbim de artă, muzică, literatură, știință sau istorie. Considerată de Abram de Swaan ca fiind limba „hypercentrală” din punct de vedere al influențelor la nivel global, limba engleză lărgește exponențial orizontul posibilităților de învățare al tinerilor prin folosirea acesteia cu preponderență în literatură, știință, ba chiar politică. În special în context literar, cunoașterea unei limbi străine, a limbii în care a fost gândită și scrisă o operă, oferă o perspectivă autentică asupra ideii transmise și aprofundează mesajul central. Astfel, va părea lectorului opera lui Shakespeare citită în limba engleză cu sintagmele atipice „thee and thou”.

            In context educațional, tinerii pot beneficia de cunoașterea limbii engleze și în domenii de studiu tehnic, cum ar fi informatică. Spre exemplu, limbaje de programare ca Python sau C++, ce folosesc termeni precum “if”, “while”, etc., sunt înțelese mult mai ușor de un cunoscător de limba engleză, acesta învățând logic în loc sa memoreze termenii limbajului pe de rost. În special în partea de programare și știință a calculatoarelor, înțelegerea limbii engleze nu mai este doar o aptitudine în plus, ci devine un atu necesar dezvoltării profesionale și performanței academice, cu majoritatea firmelor de IT și programelor de experiență în industrie, având drept criteriu inițial de selecție cunoașterea limbii engleze.

            Printre principalele avantaje se numără și oportunitățile de studiu în străinătate, fie că vorbim de programe de schimb de experiență pe perioada liceului, fie de studii universitare la o facultate din străinătate. Fiind una dintre cele mai vorbite limbi la nivel mondial, ENGLEZA oferă posibilitatea de a participa la programe de schimb de experiență precum Erasmus+ sau FLEX, în urma cărora tinerii beneficiază de o experiență interculturală ce le dezvoltă abilitățile de comunicare și deschidere socială. Mai mult, limba engleză deschide drumul către universități de prestigiu din întreaga lume: fie că vorbim de Europa, fie de Statele Unite ale Americii, fiind una dintre cele mai folosite limbi la nivelul societății academice globale.

            De asemenea, ținând cont de tabloul actual al societății moderne, cunoașterea limbii engleze îi permite tânărului sa se informeze și să participe la problemele sociale și politice în mediul online. Participarea activă și responsabilă la astfel de discuții poate crește capacitatea de dezbatere și argumentare, dar și abilitatea de a filtra informația în mod activ, atuuri esențiale în dezvoltarea educațională. Astfel, limba engleză îi permite individului să se implice în cadrul unei comunități preocupate de diverse probleme de actualitate, să găsească persoane cu interese și păreri comune, toate acestea având potențialul de a contribui la dezvoltarea educațională într-un mod informal.

            Având în vedere argumentele aduse, putem astfel trage o concluzie în ceea ce privește importanța învățării limbii engleze. Nu numai că oferă numeroase posibilități de dezvoltare în parcursul academic al tinerilor, dar deschide drumul spre o comunitate interculturală ce aparține noilor generații, o comunitate interesată de aspecte politice, de incluziunea socială, de problemele climatice, o comunitate ce pune accent pe înțelegere și acceptare, și îi permite individului să se dezvolte bilateral: atât academic, cât și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top
Scroll to Top